mandag 31. mars 2014

Søndagstur med bra uttelling

Da jeg ikke hadde noen andre forpliktelser ble det tid til en rundtur med kikkerten på søndag. Første mål for dagen var området nordvest for Gillsvann, nærmere bestemt Grovannet og Øygardstjønn. Hovedmålet for dagen var spetter, men en rekke andre arter sto også på ønskelisten. Nede ved parkeringsplassen sang  både jernspurv, måltrost og sivspurv. Da jeg ankom Grovannet tok det ikke lang tid før jeg hørte den karakteristiske fluktlyden til svartspetten. Var et par som fartet litt frem og tilbake her før de omsider forsvant dypere inn i skogen. Det ble ingen andre spetter her, men stjertmeis, nøtteskrike og ravn var derimot etterlengtede årskryss.


Svartspett, Grovannet

Etter å ha kjørt mine foreldre til flyplassen tok jeg turen innom Ryen for å se om det var noe liv. Gikk frem og tilbake langs veien ved Joker, men bortsett fra en flokk tornirisk virket det relativt dødt. Da jeg var kommet tilbake til bilen hørte jeg en varsellyd som minnet om svarttrost, men som allikevel ikke stemte helt. Snudde meg dit jeg nettopp var kommet fra og jammen satt det ikke en flott hann ringtrost i busken ved jordbærbua. Tidlig observasjon og tilsynelatende den første i Vest-Agder i år! Tilsynelatende første marsfunn fra kommunen.




Ringtrost, Ryen


La ut melding om ringtrosten på den lokale "bombevarsleren" og det tok ikke mange minuttene før Svein Bossum med frue var på plass. Dessverre hadde ringtrosten allerede fløyet, men tornirisk var et plaster på såret.



Flaggspett, Nesset




Kanadagås, Nesset


Artsliste for dagen:
Knoppsvane
Kanadagås
Stokkand
Kvinand
Storskarv
Vipe
Ringdue
Svartspett
Flaggspett
Sanglerke
Heipiplerke
Jernspurv
Rødstrupe
Svarttrost
Ringtrost
Måltrost
Gransanger
Kjøttmeis
Blåmeis
Stjertmeis
Spettmeis
Nøtteskrike
Kråke
Ravn
Skjære
Gråspurv
Bokfink
Grønnfink
Grønnsisik
Tornirisk
Sivspurv
Gulspurv

mandag 24. mars 2014

Foreningstur til Lista

Søndag 23.03.14 klokken 0700 var vi syv person som stod klar med kikkert og teleskop på jernbanestasjonen i Kristiansand, klar for årets første foreningstur til Lista. Vi fordelte oss i to biler og kjørte mot Lista fyr som var første stopp.Det var også her vi hadde avtalt å møte Håvard som hadde reiste til fyret dagen i forveien.Vi linket opp med Håvard og startet dagen med å teste ut den nye sjøfuglbua uten at det var det helt store som trakk forbi. Det var ei og annen havsule som føk forbi utpå sjøen. Vi trasket også en tur i lebeltet som så ganske herjet ut etter vinterens stormer.

Foto: Rolf  Sunde

Foto: Rolf Sunde
 På formiddagen var været tidvis ustabilt, så vi ble sittende og vente en liten stund i bilene før vi bestemte oss for å gå ut til Vågsvollvika. Etter en kort stund mannet vi oss opp og gikk ut, da vi rakk og komme helt ut til vika etter et par hundremeters gange hadde det rukket å gå fra regn til å bli sol. I Vågsvollvika var det en hunnfarget snøspurv som stjal showet sammen med noen bergirisker. Det var også mye Svartryggerler rundt om på jordene.
Snøspurv, Vågsvollvika. Foto: Hans Kristian Fjeldsgård


Bergirisk, Vågsvollvika. Foto: Hans Kristian Fjeldsgård

Videre gikk turen til Nordhasselsanden. Det var noen småvadere ned på stranden, vaderene viste seg å være for det meste Sandlo og noen få Myrsniper. Ut på havet lå det Horndykkere og Islom.

Neste stopp var Nesheimvann. Vi stoppet som vanlig med travparken og kikket ned på vannet. Høydepunktene var to toppdykkere og en Bergand.

Ettersom været begynte å bli riktig så fint reiste vi ut en tur på Kviljoodden. Det var ganske lite fugl. Men det var tre Snøspurv som var tillitsfulle og flotte foto objekter. På vei over jordene i retning Hanangervann så gikk det to traner og beitet. Muligens de samme to tranene som vi så ved fyret da vi kom?! I Hanangervann var det dagen i forveien sett to Snadderender. Disse ble ble forsøkt gjenfunnet uten hell. I Haugepytten lå det ei enslig Sangsvane, som forøvrig var turens eneste.

Snøspurv hann, Kviljoodden. Foto: Petter Zahl Marki


Snøspurv, Kviljoodden. Foto Rolf Sunde
Snøspurv fotografering på Kviljoodden. Foto: Hans Kristian Fjeldsgård

Trane, Kviljo. Foto: Rolf Sunde


Sangsvane, Haugepytten. Foto: Petter Zahl Marki


På vei hjem ble det en rask stopp i Mandal for å se på kaspimåka som har holdt seg der. Det ble nytt kryss på de fleste av turdeltakerne. En fin avslutning på en flott mars tur. Takk for turen!

Kaspimåke 2K,, Mandal havn. Foto: Petter Zahl Marki


Kaspimåke 2K, Mandal havn. Foto: Petter Zahl Marki
Kaspimåke 2K, Mandal havn. Foto: Rolf Sunde


Artsliste:
Knoppsvane Sangsvane Grågås Kanadagås Gravand Brunnakke Krikkand Stokkand Toppand Bergand Ærfugl Havelle Svartand Sjøorre Kvinand Siland Laksand Islom Toppdykker Horndykker Havsule Storskarv Toppskarv Spurvehauk Trane Tjeld Sandlo Vipe Myrsnipe Storspove Fiskemåke Sildemåke Gråmåke Kaspimåke Svartbak Bydue Ringdue Tyrkerdue Trelerke Sanglerke Heipiplerke Skjærpiplerke Linerle/ Svartryggerle Gjerdesmett Rødstrupe Måltrost Svarttrost Fuglekonge Kjøttmei Blåmeis Toppmeis Skjære Kaie Kråke Ravn Stær Bokfink Bergirisk Snøspurv Gulspurv

søndag 23. mars 2014

Takk for fint møte på onsdag

Ca 25 personer møtte opp for å se foredraget til Terje Axelsen om Brasil. Det var et inspirerende, lærerikt foredrag med fine bilder fra dette spennende landet.
Takk til alle oppmøtte!

 

mandag 17. mars 2014

Fra sandstrender og Atlanterhavs regnskog til Pantanal - verdens største våtmark

Eksotiske Brasil 

Terje Axelsen er mest kjent for sitt arbeide mot faunakriminalitet. Men han er også en ivrig fuglekikker og fotograf.
I kveld tar han oss med til varmere strøk og fuglelivet der.


Vel møtt til Gimle Gård kl 18.30 på onsdag 19. mars!

guiragjøk
graveugle
 

tirsdag 4. mars 2014

RAPPORT FRA SØGNE

Grågåsa er på plass på jordene for å beite, de første kom i slutten av februar
Den 2 mars dukket det også opp 14 sædgjess av underrasen "Fabalis



Flokken på 14 sædgjess holder seg på Tjomsemoen, sett den 2 og 3 mars.



Over Hellevika trakk det 6 grågås og 2 tundragås for noen dager siden.

En flokk på 100 sanglerker og en snøspurv over Tjomsemoen.


På Tjomsemoen dukket det brått opp 4 svartrygglerker, ble sett både den 2 og 3 mars.



De første 2 vipene er allerede på Årosjordet der det var hekking ifjor.   


Sangsvanene er innom på Søgnejordet hver dag vanligvis mellom 9 og 6 individer.


Det er tross alt noe å se for ivrige fuglefolk , velkommen til en ny vårsesong.